Over de Gelkingestraat

De Gelkingestraat is een straat in het centrum van de stad Groningen. De straat loopt van de Grote Markt naar het Gedempte Zuiderdiep. Van de straten die aan de zuidzijde van de Grote Markt beginnen is de Gelkingestraat een leuke winkelstraat gecombineerd met goede restaurants en swingende cafe's.

De straat is vernoemd naar de Gelkingers, een zeer invloedrijke familie in de stad in de vroege middeleeuwen. Waarschijnlijk stond het familiehuis van dit geslacht aan de Grote Markt op de hoek van wat nu de
Gelkingestraat is.

In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw was de Gelkingestraat een echte uitgaansstraat. Bekende etablissementen waren Heineken's Quelle, Moulin Rouge en de Flintstone bar. Hedendaags komt dit weer helemaal terug in de Gelkingestraat en dan vooral het eerste gedeelte vanaf de Grote Markt.

Tegenwoordig is De Gelkingestraat een mix van leuke winkels, goede restaurants en swingende cafes. Bijvoorbeeld Kokomo Beach Club, gelegen geheel aan de noordzijde op de hoek met de Grote Markt, is de grootste discotheek in Groningen en een grote publiekstrekker in de straat.

Kortom, de Gelkingestraat leeft!

 

Winkels

Er zijn tientallen winkels in de Gelkingestraat. Van kledingwinkel tot kapperszaak, alles is te vinden!

Cafés

Een echte horecastraat, vele gezellige cafés met allerlei soorten muziek, dus voor ieder wat wils!

Restaurants

Meerdere (kwaliteits)restaurants met verschillende keukens.
Van Italiaans, Frans tot Indiaas. Elke fijnproever komt aan bod!